İçerikler
Baba Ölünce Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Vefat eden kişinin arkasında bırakmış olduğu mal ve mülke miras, bu mirasta hak sahibi olan kişilere de mirasçı denmektedir. Anne ve babalarımız başımızın tacı olmakla birlikte fani hayatında gerçekleri arasında bulunan ölüm her an gerçekleşebilmektedir. Baba ölünce miras paylamışı nasıl yapılır olduğunu bilmek hak sahiplerinin haklarını korumaları adına önemlidir. Babanın vefatı ardından tatsızlıklar yaşanabiliyor. Bu tatsızlıkların yaşanmaması adına kanunların koyduğu şartlar önem arz etmektedir. Kanunlarda mirasçıların mirastan ne kadar pay alacağı açık ve net olarak bildirilmiştir.
Eş ve Çocuklar Mirastan Hak Sahibidir
Baba vefat ettiğinde eş ve çocuklarına mirastan hak verilmektedir. Bu hak toplum arasında bilindiği gibi erkek çocuğa fazla kız çocuğuna az şeklinde değildir. Medeni Kanun, kız çocuğa da erkek çocuğa verdiği miktarın aynısını vermektedir. Kız, erkek çocukları ve şayet baba vefat ettiğinde eşi yaşıyor ise herkes aynı miktarda pay almaktadır. Baba ölünce miras paylaşımı nasıl yapılır konusunda muhalefete düşerek eşe veya kız çocuğuna az hak vermek isteyenler miras hukuku kanuna göre hata işlemiş olurlar.
Miras Paylaşımında İhtilaf Olursa Miras Davası Açılır
Taraflardan herhangi biri miras paylaşımında kendine haksızlık yapıldığını ve kanunlara göre paylaşım yapılmadığını iddia ediyorsa Miras davası açması gerekir. Örneğin kız çocuğuna erkek çocuğundan daha az hak verildiyse dava açarak hakkını aramalıdır. Açılan dava ile birlikte yargılama yapılacak ve kanunlar gereğince miras paylaşımı yapılacaktır. Baba ölünce miras paylaşımı nasıl yapılır konusunun yanında kalan malların hangi durumda paylaşılacağı ihtilafının giderilmesi gerilmesi gerekir. Miras davasının dışında bir de kalan mal ile ilgili mirasçılar arasında anlaşmazlık çıkarsa o zaman İzale-i Şuyu Davası açılmalıdır. Kalan malın bir grup mirasçı satılmasını isteyebilir diğer mirasçılar da kalan paylarını satın almak isteyebilir. Bu veya benzeri anlaşmazlıklar çıktığında mahkeme huzurunda ortaklı mal üzerindeki ortaklığın giderilmesi işlemini yapması adına İzale-i Şuyu davası açılabilir.
Kanun ile; tüketici ve konut kredileri, taksitle satış sözleşmelerinde temerrüt hali, aracı hizmet sağlayıcıların sorumlulukları, ön ödemeli konut satışları, devre tatil sözleşmeleri, ekonomik ömrü tamamlanan ürünlerin yeniden satılmasına ilişkin düzenlemeler, servis istasyonları ile satış sonrası hizmetler, uyuşmazlık çözümleri ve idari para cezalarında önemli değişiklikler yapıldı.
Miras davasının dışında bir de kalan mal ile ilgili mirasçılar arasında anlaşmazlık çıkarsa o zaman İzale-i Şuyu Davası açılmalıdır. Kalan malın bir grup mirasçı satılmasını isteyebilir diğer mirasçılar da kalan paylarını satın almak isteyebilir.
Miras Paylaşımında Veraset İlamı Çıkarılmalıdır
Veraset ilamı, ölen kişinin mirasının toplamından kimin ne kadar pay alacağının ayrıntılı dökümüdür. Babanın vefatı sonrasında malların paylaşımı adına Sulh Hukuk Mahkemeleri ile Noterler tarafından düzenlenen Veraset İlamı’nın alınması gerekecektir.